קידום הספורט בחיפה
חיפה היא מקום עם פוטנציאל גבוה לפיתוח ספורט עממי והישגי. נכון להיום יש מחסור גדול במגרשים ובאולמות ספורט, מחסור במקומות לפעילות ספורטיבית וכמובן מחסור בפעילות עצמה.
חיוני להגדיל את מספר מתקני הספורט בעיר, לתקן ולשפץ את הקיימים ולשפר את הנגישות אליהם, על מנת שכל תושב יוכל למצוא לעצמו במרחק הליכה מביתו מקום לפעילות גופנית.
חיוני גם להקים מסגרות ספורט ולהנחיל את תרבות הספורט בחיפה לילדים, להורים ולצוותי החינוך באשר הם. תרומת הספורט לבניית חוסן נפשי ופיזי ולהטמעת ערכי יסוד, כמו כבוד לאחר, יושר והגינות, שוויון, לא תסולא בפז.
חזון
חיפה היא העיר השלישית בגודלה במדינת ישראל, רגלה האחת שוקעת בחולותיו של אחד המפרצים היפים בעולם, ורגלה האחרת מטפסת על הר הכרמל. המבנה הטופוגרפי של העיר מזמין פעילויות מיוחדות בתחומים שונים; אחד מהם הוא הספורט.
חיפה היא מקום עם פוטנציאל גבוה לפיתוח ספורט עממי והישגי. נכון להיום יש מחסור גדול במגרשים ובאולמות ספורט, מחסור במקומות לפעילות ספורטיבית וכמובן מחסור בפעילות עצמה.
חיוני להגדיל את מספר מתקני הספורט בעיר, לתקן ולשפץ את הקיימים ולשפר את הנגישות אליהם, על מנת שכל תושב יוכל למצוא לעצמו במרחק הליכה מביתו מקום לפעילות גופנית.
במקביל מתכננים להקים בעיר מערכות המנחילות תרבות ספורט – מגיל הגן (גני ילדים), דרך כל חטיבות בית הספר, עד גיל 18 לפחות – ורותמות למשימה הזאת את ההורים ואת צוותי ההוראה בבתי הספר. בעזרת מסגרות אלה נוכל לצמצם את צריכת הסמים והאלכוהול ואת גילויי האלימות אצל הילדים ובני הנוער, להקנות להם אורח חיים בריא, להעניק להם חינוך שנמדד לא רק במספרים, אלא בגילוי הייחוד שלהם, לאפשר להם להצליח בדרך שלהם, בקצב המתאים להם ובמסגרת מתאימה. נוכל להעניק לספורטאים מעטפת חמה שבה יוכלו לפרוח ולהצטיין.
נוכל לחזק את השכבות החלשות והנזקקות ולתת להן תנאי פתיחה שווים לאלה של השכבות החזקות. לנוכל לטפח את הרב-קיום המפורסם של חיפה, לגדל ולחנך את דור העתיד לאמץ התנהגות ספורטיבית, להנחיל סובלנות לשונה ולאחר. הרי הספורט במהותו לא מבחין בין צבע, גזע, מין. כולם עובדים כיחידה אחת, וכולם מקבלים הזדמנות שווה.
נוכל להפוך את העיר חיפה למספר אחת בישראל ולאחת המובילות באירופה בתחום הספורט ע״י קידום הספורט בחיפה.

מטרות
- אושר ונמצא בתהליך ביצוע מתחם הספורט הרב התכליתי בנאות פרס. כרגע נבדקת הקמת היכל קרח והאפשרות להוסיף בריכה אולימפית במתחם הספורטן (במבואות הדרומיים).
- בניית מגרשים ואולמות ספורט חדשים בשכונות; תיקבע על פי סדר עדיפויות זה: (1) בתי ספר שאין בהם אולמות ספורט, אבל יש מקום (למשל חוגים); (2) שכונות דלות בתשתיות מסוג זה (למשל נווה פז).
- בניית 6-5 מתקני נינג'ה קבועים ומתקנים פונקציונליים בשכונות (התקציב לחלקם אושר) בפארק אלי כהן בקריית שפרינצק, ברחוב בן צבי בקריית חיים, ברחוב טרומן בקריית חיים, בפארק אזולאי בנווה שאנן ובוואדי ניסנס ליד בית ספר אחווה ובשכונת נווה פז. כרגע מאתרים מקום גם בקריית אליעזר.
- תכנית קירוי מגרשי הספורט ברחבי העיר ושדרוגם. במקום קירוי תיבדק האפשרות לנצל את המקום ולבנות מעליהם גגות שהם מגרשים פתוחים, וכך להגדיל את מספר המגרשים בעיר.
- לאחר שמחלקת נכסים מיפתה בניינים נטושים בחיפה, ייבחן אם ניתן להפוך חלק מהם לאולמות ספורט.
הסדרת פעילות באולמות הספורט
הסדרת חלוקת האולמות לעמותות המתאמנות כיום באולמות הספורט של בתי הספר, המשלמות להם דמי שכירות. מודל התפעול ותחזוקת האולמות והמגרשים ייקבע בהמשך.
הכנת קריטריונים ומדרג דמי שכירות מקובל. קביעה ברורה ושקופה אילו עמותות יתאמנו באולמות, מדוע, ועל פי מה נקבעים דמי השכירות. שינוי התועלת של ההכנסה מפעילות ספורטיבית למרכזי הרווח במערכת החינוך העירונית- לקידום תשתיות חינוך גופני וספורט ולשיפורן (הכנסות מהספורט יועדו לשיפור תשתיות הספורט, במעגל סגור). עידוד צוותי ההוראה וההורים להנחיל את ערכי הספורט להתעניין ולהתמקצע, לשם קידום תרבות הספורט.
אולמות הספורט והמגרשים
הסדרת מערך הניהול של אולמות הספורט והמגרשים בעיר: (1) העלאת רמת התפעול והתחזוקה שלהם; (2) הקצאת שעות השימוש בהם לעמותות ולגופים פרטיים, על פי מדדים ברורים ומערכת בקרה מסודרת; (3) יצירת תעריפים אחידים ובקרה על תשלומים מלאים על פי היקף השימוש. ניהול אולמות הספורט היה בעבר פרוץ לחלוטין. בימים אלה נעשית בדיקה משפטית, והנושא נמצא בהליך הסדרה.
תמיכה ישירה במסגרת תמיכות הספורט
היום, לאור בדיקה קפדנית בשטח (ברמה של פרטים של מתאמנים) ולאור הצלבת מידע שהתקבל מעמותות ומאיגודים המקצועיים, נבנה סולם המחשב את התמיכה המדויקת לכל עמותה. בשנה הבאה נייעץ להכניס פקטור על העסקת מאמן או מדריך בהתאם לגיל המתאמנים ושיעור המשרה של אותו מאמן או מדריך. תכליתו של מהלך זה היא למנוע מעמותות הספורט העשירות בעיר "לגנוב" שחקנים מצטיינים מהעמותות העניות יותר, נושא שכל העמותות בעיר, כמעט בכל הענפים, מתלוננות עליו. צוותים מקצועיים שמגדלים את הספורטאים מאבדים אותם לטובת קבוצות עשירות יותר, וכאילו לא די בכך, בזכות אותם השחקנים מכפילות קבוצות אלה את התמיכות. המעברים של הספורטאים אל העמותות העשירות לא תמיד מביאים לקידומם המקצועי ואף להפך. תהליך זה גורם לחוסר אונים בקרב אנשי מקצוע רבים שאף פורשים מהעבודה המקצועית.
גני ילדים
בגני הילדים נחנוך תכנית להתפתחות תנועתית וקוגניטיבית. התכנית תפעל בארבעה מישורים: עבודה פרונטלית עם הילדים; השתלמויות לצוותי הוראה; העלאת מודעות של ההורים; הקמת תשתיות מתאימות להתפחות הילד בגנים. לתכנית זו יהיו השפעות מרחיקות לכת על התפתחות הילדים בהיבטים שונים: חינוך ותרבות, בריאות הגוף ובריאות הנפש.
בית התלמיד
בית התלמיד הוא המערכת הקהילתית הגדולה בעיר, ונמצא בפיקוחו של מנהל החינוך בעירייה. ייעודה של המערכת הוא להכשיר ולחנוך את תלמידי החטיבה היסודית בתחומי הספורט, התרבות והאמנות, כל התחומים שנכנסים במדינת ישראל תחת המטרייה של החינוך הבלתי פורמלי. בין היתר אמורים בתי התלמיד לאתר אצל כל ילד את הפוטנציאל בכל התחומים שבית הספר לא יכול להתפנות אליהם. אבל במרוצת השנים הפך בית התלמיד לבייבי סיטר,וכך הוא גם נתפס אצל ההורים והילדים. כרגע אין קריטריונים לרמה המקצועית של הצוותים שעובדים בהם; לדוגמה: אין כל הבדל מבחינת המערכת בין מאמן בכיר מנבחרת ישראל למדריך שסיים אתמול קורס מאמנים. כשהתלמידים יוצאים מהמערכת הזאת בכיתה ז', כמעט אין סיכוי לשלב אותם במסגרות אחרות. התוצאה היא יכולות פיזיות נמוכות, ביטחון עצמי ירוד, בריאות פיזית ונפשית לקויה, כישורים חברתיים נמוכים ובריחה למסכים, לאלכוהול, לסמים ולשאר מרעין בישין. בעתיד נדאג להנהיג מדיניות של מכרזים ונהלים ברורים לקליטת צוותים מקצועיים למערכת, והגוף הרלוונטי בכל תחום חייב להיות שותף לקבלת ההחלטות של מנהל החינוך. למשל: רשות הספורט חייבת להיות מעורבת בכל הנוגע להחלטות בתחום הספורט.
הפעלת ליגות עירוניות של בתי ספר או שכונות
המטרה היא להעניק לילדים שלא חווים את הליגות המקצועיות באיגודים חוויה של מערכת מקצועית עם לוח שנה מסודר. נבחר ענפים שעומדים בקריטריון של התאחדות בתי הספר, ונפעיל את המערכת מכיתה א' עד י"ב, ולא מכיתה ז', כפי שנהוג כיום. בפעילויות כאלה ייפגשו ילדים מכל המגזרים בעיר ויכירו זה את זה כבר מגיל צעיר. בתי הספר או השכונות ירכיבו קבוצות, ואנחנו ניתן את המעטפת המקצועית הנדרשת. נייצר במערכת החינוך המקומית מצוינות בספורט (בתי הספר האלופים יתוגמלו).
פרויקט בית ספרי – האליפות הארצית לבתי ספר בענפי ספורט שונים
המדינה מקצה מדי שנה תקציב ייעודי לכל ענף ספורט בפרויקט הבית ספרי. בכוונתנו להעלות את המודעות של הנהלות בתי הספר לחשיבותם השווה של כל ענפי הספורט ולכך שחיוני להכיר בספורטאים מכל הענפים שמביאים הישגים וכבוד לבית הספר. בחיפה יש לא מעט אלופות מחוז ומדינה. תפקידה של העירייה הוא להנחות את בתי הספר להוקיר את כל ענפי הספורט הפועלים בהם ללא משוא פנים, ולהתייחס להישגים של כולם. התעלמות מתמשכת מענפים נחשבים פחות גורמת לנתק, לאכזבה ואף לפרישה של ספורטאים מהספורט ההישגי דווקא בגיל המכריע.
יש להתחיל במסורת של טקסים שנתיים לספורטאים ולמאמנים מצטיינים גם בעירייה וגם בבתי ספר.
פרויקט שחמט לכל ילד
הפרויקט ביוזמת מפעל הפיס והאיגוד הישראלי לשחמט מיועד לילדי כיתות ב' ברחבי הארץ. בשנת 2020-2019 הוציא מפעל הפיס קול קורא ראשון לרשויות המקומיות והודיע שיתקצב 50% מעלות המימון. עיריית חיפה קיבלה תקצוב לחמש כיתות. לאור חשיבות הפרויקט ותרומתו לתלמידים החליטה העירייה בשנת הלימודים הזאת לתקצב בכוחות עצמה 35-30 כיתות, בעלות של 280,000 ש"ח, שיגיעו מסעיפי תכניות הפעלה לילדים ונוער. בד בבד בודקים את האפשרות לשלב בליגות העירוניות לשחמט משחקים ותחרויות למשפחות.
פרויקט כיתות הספורט
הוחלט לקדם פיילוט בשני בתי ספר בחיפה. המטרה המרכזית של הפרויקט היא להעמיד את הספורט כתחום לימוד שווה ערך לתחומים אחרים במערכת החינוך ולאפשר לתלמידים לבחור בו כמגמת הלימוד המרכזית שלהם. מטרה נוספת היא לאתר כישרונות צעירים.
תלמידי כיתות הספורט ילמדו שש שעות ספורט בשבוע ועוד שעתיים של חינוך גופני. ילוו אותם מאמנים מקצועיים מענפי ספורט שונים. אתלטיקה תהיה מקצוע חובה, ובנוגע למקצועות האחרים יחליטו ביחד רשות הספורט, מנהל החינוך ואריק זאבי, בהתחשב בשכונה ובאוכלוסייה. הילדים יוכלו לחוות חיי ספורטאים, חוויה מוכרת מאוד בחו"ל, ובארץ כמעט לא. מי יודע, אולי בפרויקט הזה נגלה את לינוי אשרם ואריק זאבי הבאים?
- יצירת קשר עם גורמים הקשורים לספורט בארץ ובחו"ל: איגודים, עמותות ואחרים.
- יוזמות כגון תחרויות בינלאומיות, מחנות אימון ואירועים אחרים מחייבות קשר הדוק עם איגודים וחברות המספקים מגוון שירותים הנוגעים לספורט.
- יצירת קשרי עבודה פוריים עם כל גופי הסיוע הכספי – מפעל הפיס, הטוטו, מנהל הספורט ומשרד התרבות והספורט, הקרנות העוסקות בספורט – וקבלת עדיפות במתן סיוע.
- הקמת מערך משקיעים מהארץ ומחו"ל שישקיעו בבנייה ובתחזוקה של מתקנים כמו גם באירועים בינלאומיים.
- השתלבות בלוחות השנה של תחרויות שנתיות (Grand Slam; Pro-Tours) באיגודים בינלאומיים.
- הקמת מערכת שתוכל לארח הפקות ענק כמו המכבייה ומשחקי השלום.
- משיכת תיירות פנים דרך מחנות אימונים, מרכזי מצוינות ותחרויות ארציות.
השתלמויות
חלק מהמהות של איש חינוך בתחום הספורט היא ללמוד, להשתפר ולהתפתח ביחד עם הספורטאים, לצבור ניסיון, ללמוד תורות חינוך חדשניות ולהתעדכן גם בתורת האימון וגם בטכנולוגיות חדשניות ובציוד.
לשם כך נקים מערך השתלמויות שבמסגרתו יַרצו אנשי מקצוע ברמה ארצית ועולמית. מדריכים ומאמנים שיגיעו להשתלמויות האלה יהיו התשתית של מאגר בעלי מקצוע שיאפשר להקים מרכזי מצוינות. בד בבד יועברו הרצאות להורים ולמורים במערכת חינוך על חשיבות החינוך הגופני ועל תרומתו העצומה להצלחה בלימודים ובכישורי חיים.
טקסים למאמנים
כמו שהוזכר לעיל חייבים להתחיל במסורת של טקסי מצוינות.
כדי להעלות את מודעות הציבור לחשיבות הפעילות הגופנית, יש לעבוד בשני מישורים: המישור ההישגי (אחרי זכייתם של אריק זאבי ויעל ארד חל זינוק במספר הילדים וילדות שהגיעו לענף הג'ודו) והמישור העממי.
נקדם אירועי ספורט עממיים, לא רק אישיים וקבוצתיים, אלא גם משפחתיים, כשהמשפחה היא הקבוצה. קידום פעילות משפחתית נבדק גם בהקשר של חוגי ספורט (הורה-ילד). בדרך זו אנחנו מבקשים לפתוח אפשרות לסוג חדש של פנאי משפחתי, מלבד קולנוע, פארקים, מסעדות, פנאי שמאפשר פעילות אקטיבית של כל המשפחה, לפחות לכמה שעות.
נפַתֵח ונבנה מרכזי מצוינות עירוניים. נבחר את הענפים המועדפים בעיר, על פי רמת מקצועיותם והישגיהם בזירה הארצית והבינלאומית (בדגש על ילדים ובני נוער), ולכל ענף שייבחר נקצה את מקום ונממן את המאמן של אותו המרכז. המידע על המרכזים האלה יגיע לכל ההורים והילדים, וספורטאים מצטיינים יתאמנו חינם או בהנחות גבוהות.
בד בבד אנחנו מתכננים לפתוח כיתות ספורט בבתי ספר עם מערכת מותאמת לאימונים, כך שילדים שרוצים להתמקצע בספורט יוכלו לקבל חינוך מתאים שיאפשר להם להתפתח בתחום (כמו במגמות אחרות).
נשתף פעולה עם רשות הים בכל הנוגע לספורט חופים (כדורעף חופים, קט רגל חופים), ספורט פופולרי מאוד בעולם.
- אחרי הסדרת הפעילות (תכנים והקצאת שעות) יופעלו חוגים במחיר סמלי במגרשים ובאולמות בשכונות (תכנית חודשית כמו בקאנטרי עם מגוון חוגים גם באולם וגם במגרש הצמוד).
- מיפוי מסלולי ההליכה על רכס הכרמל וגם בשכונות (אפליקציה שתאפשר בחירת מסלולים לפי האורך ודרגת הקושי).
- שיתוף פעולה עם הרשויות הסמוכות בהכשרת מסלולי אופניים.
- שילוב שחייה וענפים אחרים במסגרת בתי הספר; הפעילות במתקנים תחליף את שיעורי הספורט.
- הרחבת מגוון פעילויות והאירועים במסגרת העירייה; לצד מירוץ חיפה והמדרגות נחנוך אירועים חדשים גם בענפים אחרים.
- השמשת בניינים נטושים בעיר, להקמת פארק אקסטרים למשל.
- הרצאות לקהל הרחב על התפתחות הילד ועל המשמעות של להיות הורים לילד במסגרות הישגיות.
- הבאת מגוון ספורטאי-על לבתי ספר בחיפה להרצאות והצגת היתרונות של הספורט.
בסופו של היום הפעילות גופנית/ספורטיבית חייבת להיות נגישה וזולה לציבור.
בהמשך נפעל להקמת אתר אינטרנט שיספק את כל המידע השוטף והחדש על ספורט בחיפה: נתונים על כל התמיכות, על השכרות של מגרשים ואולמות ספורט ומחירים; תוצאות של משחקים וטורנירים; שידורים ישירים של תחרויות בחיפה; מידע להורים ולמאמנים; הפניות למאמרים ולאתרים עולמיים רלוונטיים; בניית אפליקציות לפעילויות שונות בעיר (מגרשים פנויים ב"לייב", הרשמות לפעילויות ואחרים).
הפרויקטים
פרויקטים | שותפים לעשייה | סטטוס | |
עיצוב מבנה ארגוני בהלימה לתכנית אסטרטגית – שינוי במבנה הארגוני והגדרת תחומי האחריות של הרשות | רשות הספורט, המנהל המשפטי, משאבי אנוש, מנכ"ל | בתהליך | |
פיתוח מקצועי של העובדים – השתתפות של אנשי רשות הספורט בקורסים והכשרות, לרבות השתלמויות מטעם משרדי ממשלה | רשות הספורט | בתהליך מתמיד ומתפתח | |
גיבוש קריטריונים להקצאה של משאבים עירוניים (תמיכות וכוח אדם) – שינוי שיטת התקצוב של פעילויות הספורט והקצאת כוח אדם בהתאם לצרכים ולתכנית האסטרטגית | רשות הספורט, המנהל המשפטי | התהליך הסתיים | |
הספורטן – המקום מיועד לבריכה מסובסדת לתושבי חיפה. בהמשך תישקל הוספת בריכה אולימפית שתשרת אגודות מקצועיות | מנהל הנדסה, מחלקת נכסים, החברה הכלכלית | תהליך הרכישה של המתחם נמצא לקראת סיום | |
אולם ספורט רב תכליתי (נאות פרס) | מנהל הנדסה, מנהל הספורט, מפעל הפיס, רשות מקרקעי ישראל, אגף תקציבים, רולן, החברה למשק וכלכלה | אושר במועצה. הסתיים שלב א של התכנון. החלו העבודות |