תיירות בחיפה - מלונות, אתרי מורשת ועוד

לחיפה מספר עוגני תיירות מובהקים, מה שנקרא בשפה המקצועית Tourist must visit: רצועת חוף ים מדהימה ומפותחת יחסית; אתרי מורשת ודת (הגנים הבהאים משכו בשנת 2019 כ-1.24 מיליון תיירים, 45% מתוכם תיירים מהעולם); תרבות אתנית מפותחת (מגוון דתות ותרבויות ייחודיות, מנהגים, חגים ומאכלים); אמצעי תחבורה מגוונים (רכבת, תחבורה ציבורית, כרמלית, שני רכבלים, שדה תעופה, נמל בינלאומי); קרבה גיאוגרפית לאתרי תיירות בסביבותיה. שלא כמו בעבר, התייר של היום בא, לא רק לסמן וי וללכת; הוא מחפש חוויה עירונית תרבותית גורפת, וחיפה יודעת לתת אותה. לאור הנתונים האלה נבנה חזון התיירות של העיר. 

רקע

שנים רבות חיפה מנסה לחצות את הרוביקון ולהפוך לעיר המושכת אליה תיירים. בחיפה יש סממני תיירות מובהקים שאותם מחפשים התיירים המגיעים לישראל, ולמרות זאת שיעור התיירים הנשארים ללון בעיר נמוך מאוד – כ-4% בלבד מהתיירים בישראל. הפוטנציאל התיירותי של חיפה גדול לאין שיעור. מחקר של משרד התיירות מ-2019 הראה שיותר מ-30% מסך התיירים שביקרו בישראל ביקרו בחיפה. על פי נתוני 2019 (שיא התיירות לישראל טרם הקורונה) ביקרו בעיר כ-1.36 מיליון תיירים מחו"ל ועוד כ-600,000 תיירי פנים – שני מיליון מבקרים! מתוכם בחרו רק 270,000 אלף להתארח בעיר למשך שני לילות בממוצע.

בערים שהתיירות מפותחת בהן, כמו תל אביב, ירושלים, אילת, התפתחה תרבות בילוי ואירוח המספקת מענה גם לתושביהן. עסקים הנשענים על תרבות ובילוי – מסעדות, ברים, מועדונים, פסטיבלים – ועוד עסקים רבים סביבם חייבים תנועת תיירים כדי להתבסס כלכלית. ייתכן שאחת הסיבות לתדמית המנומנמת של חיפה היא מחסור בתיירים שיעצימו את התחושה של דופק פועם, ש"קורים דברים". מחזור הפעילות התיירותית בחיפה עומד על 300-280 מיליון ש"ח בשנה ומייצר לתושבי העיר רק אלפים בודדים של מקומות תעסוקה. חלק מעסקי התיירות-תרבות-בילוי של העיר נמצאים על סף נקודת האיזון הכלכלי עם אופק שלילי.

מנתוני המחקר אנו למדים שתיירים רבים בוחרים להגיע לחיפה, אך רק לשהות קצרה. המשימה היא להשאירם בעיר שני לילות לפחות. מיליון תיירים בשנה שילונו בעיר שני לילות לפחות יפיקו לטובת העיר מחזור פעילות של כ-1.5 מיליארד ש"ח. זה קריטי. משמעות הכנסה בהיקף כזה היא פיתוח אלפי מקורות תעסוקה, חיזוק כלכלי של ענפי מסחר רבים בעיר, השפעה על מגוון הפעילות התרבותית בה ועל תדמיתה בעיני צעיריה. ויש לה גם השפעה כלכלית אדירה על נכסי העיר ועל הפיכתה יעד הגירה חיובית לדור הצעיר.

Haifa2030

חזון

לחיפה פוטנציאל תיירותי מובהק, ועשויות להיות לו השפעות כלכליות, תרבותיות וחברתיות מרחיקות לכת על העיר; כדי לממש אותו, יש להתוות את הדרך, לפעול בהתמדה ובנחישות ולהיות ערים לברכה הגדולה שתביא התיירות לעיר ולתושביה. הבהרת הנתונים ומיקוד, תכנית עבודה רב שנתית, קביעת יעדים מדידים, ריכוז פעילות בידי גורמים מקצועיים, יוזמה ויזמות, שיתופי פעולה לאומיים ובינלאומיים – כל אלה יחד יהפכו את חיפה למרכז תיירות חשוב, עיר המארחת שני מיליון תיירים בשנה באווירה אקלקטית רב תרבותית.

מטרות ואסטרטגיה

עד עתה לא גובשה בחיפה מדיניות מוסדרת ומתוכננת, תכנית חומש, לפיתוח התיירות. אמנם במהלך השנים נעשו ניסיונות שונים לקידום מיזמי תיירות, אבל הם היו אקראיים ולא הניבו תוצאות שיש בהן כדי להפוך למנוף כלכלי.

כדי להגיע ליעד – מיליון תיירים הנשארים ללון בחיפה – אנחנו אוספים נתונים שמהם נוכל ללמוד ולהבין את מאפייני התיירים כיום ואת אלה שאליהם תוכל חיפה לפנות בעתיד, לזקק את קהלי היעד ולייצר מענה מותאם לכל אחד מהם.

הכנת תכניות אב לפיתוח מלונות, להקמת שדה תעופה חיפה; הקמת מערכת דיגיטלית שתחשוף את פעילות התיירות של העיר; שיווק, פרסום, מכירות ויחסי ציבור; יצירת קשרים והנעת תהליכים מול חברות תיירות, משקיעים, משרד התיירות, חברות תעופה, גורמים כלכליים, רשתות מלונות מחו"ל – כל אלה הם חלק מתכנית רחבה שיש להשלים, להטמיע ולגייס את מקורות התקציב ואת הגורמים שיופקדו על מימושה.

כדי להגיע ליעד הזה יש לפעול בנחישות רבה לאורך שנים בערוצים שונים ומורכבים.

הנקודה הקריטית העולה מן הנתונים היא מחסור בתשתיות תיירות שיוכלו להיות מקפצת השינוי וההתפתחות. אלה שתי החיוניות שבהן:

  1. הקמת 5,000 חדרי מלון תוך 15 שנים.
  2. הפיכת שדה תעופה חיפה לשדה בינלאומי המקשר בין חיפה לאירופה.

בה בעת יש לפעול ולייצר כבר עכשיו מענים שונים לתיירים המבקרים. טיילת לואי, אחד ממסלולי הנוף המדהימים של חיפה, היא דוגמה טובה לאחד המשאבים המוחמצים של העיר. מבקרים בה כמיליון תיירים בשנה, ומלבד שירותים קטנים, אין לאורכה תחנת מידע לתייר, בית קפה או מסעדה. בחיפה יש אוכל טוב ומסעדות ייחודיות, אבל המגוון עדיין מצומצם. מרכזי הקניות והאינטרנט אמנם הרגו את הקניות ברחובות בכל העולם, אבל לחיפה יש בסיס מצוין להתפתחות – פיתוח שוק הפשפשים, פיתוח שוק תלפיות ויצירת חיבור נוח ביניהם (ראו תכנית הדרגנועים). חיבור בין העיר התחתית להדר ייצור רצף שווקים אטרקטיבי. וכבר כיום נפתחים חדשות לבקרים בכל המרחב המדובר בתי קפה, מסעדות, ברים, חנויות אופנה, עיצוב, סטודיואים של אמנים. וההיצע רק הולך וגדל.

תכנית עבודה

הארכת מסלול ההמראה של שדה התעופה תאפשר על פי המודל של חברת המחקר הספרדית טיסות לכל אירופה וממנה, תקרב לתיירות הנכנסת את צפון הארץ (חיפה, טבריה, סובב כנרת) ותיתן מענה לתושבי חיפה והצפון המבקשים לטוס לחו"ל.

מועד סיום: 7-5 שנים

הוכנה פרוגרמה שהיא הבסיס לתכנית אב למלונאות ובהמשך לתכנית אב לתיירות. התכנית כוללת מיקום אזורי תיירות בעיר ואפיון קהלי יעד ומשתמשים. היא מתבססת על מחקרים ונתונים רבים מהארץ ומהעולם בנוגע לתנאים המאפשרים לפתוח בתי מלון בעיר ומגדירה ומאפיינת לטובת משקיעים ויזמים את סוגי המלונות, את מספר החדרים ואת מוקדי התיירות, כך שיוכלו להתוודע לאזורי הפיתוח השונים, לנתונים וליתרונותיה של חיפה.

טיוטת התכנית תצורף בהמשך.

הצבת חיפה כיעד תיירות אטרקטיבי לתיירות העולמית:


1) תיירים חולפים שמגיעים בעיקר לגנים הבהאים וממשיכים בדרכם.
2) תיירים המגיעים מיעדים שבטווחי השדה.

המטרה העיקרית שלנו היא להשאיר את התיירים בעיר ללינה של יומיים-שלושה ולחשוף אותם למגוון מוקדי העניין שהיא מציעה.
שדה תעופה בחיפה ייצור פוטנציאל תיירות רחב היקף. חיפה והצפון יכולים להפוך יעד תיירותי חדש בישראל, המושך 5-1 מיליון תיירים בשנה.
כדי להניע את התהליך, יש להשלים תכנית עבודה סדורה ומדידה, לבנות תקציב לקידום מכירות ולהקים מערכת קשרים קבועה עם סוכני תיירות מהארץ ומחו"ל ועם גורמי תיירות אחרים.

הצבת חיפה כיעד לתיירות נופש, לתיירות ספורט, לתיירות דתית, לתיירות מכוונת מורשת תרבותית, היסטוריה, ארכיטקטורה וקולינריה.

1. תיירות דתית
חשיפת התיירים הדתיים למוקדי העניין הרלוונטיים להם בעיר (הגנים הבהאים, מערת אליהו, קבר הרמב"ן, מנזר הכרמליטים, הכנסיות בוואדי ניסנאס, מסגד האחמדים בכבאביר, מסגד חיפה הגדול, אל ג'רינה, בעיר התחתית). אתרים דתיים עוברים תהליכי שיקום ושיפוץ. החל תהליך עם הוותיקן שתכליתו להביא לעיר תיירות נוצרית. מתכננים בתי מלון (3-2 כוכבים) המיועדים לקהל היעד הזה.
• תיירים מחו"ל (בהאים, נוצרים, מוסלמים ויהודים).
• תיירים מישראל (יש בעיר היצע של בתי מלון המתאימים ליחידים ולמשפחות שומרות מסורת).

2. תיירות נופש
מיצוב חיפה כעיר עם מוקדי עניין רבים ונופים יפים, המאפשרים חופשה מגוונת, מרתקת וטעימה: הריוויירה בקריית חיים, המבואות הדרומיים (תל שקמונה), חופי הים, הדר ושוק תלפיות, העיר התחתית, רכס הכרמל ויפה נוף (הגנים הבהאים, ארכיטקטורה ובעיקר באוהאוס, קולינריה, בארים).

3. תיירות ספורט
חיפה כבית לספורט מקצועני ותחרותי ארצי ובינלאומי: גולשים, שייטים, שחיינים, רוכבי אופניים, טיילים מיטיבי לכת (לשוחרי ההרים והוואדיות).
ביולי 2022 מארחת חיפה את תחרויות מכביית הנוער.

פיתוח ושיקום תשתיות פיזיות לתיירות.


ציר שווקים – שוק תלפיות, שוק הפשפשים, שוק ואדי ניסנאס: בניין השוק ההיסטורי עובר שיפוץ רדיקלי בשלבים, ומתחם סירקין כולו עובר תהליך התחדשות עירונית (תשתיות, גגונים וחזיתות). בשוק הפשפשים יש תכנית במסגרת התחדשות ואדי סאליב. בוואדי ניסנאס יתנהלו התערבויות טקטיות בשיתוף הציבור הגר במקום.
ציר הנביאים – לציר שהיה אחד הצירים השוקקים בחיפה יוחזרו המסחר, בתי הקפה ומוקדי פעילות תרבותית.
טיילת לואי – הטיילת תפותח לפי מוקדי התרבות המצויים בה.
ציר המדרגות – חיפה משופעת במדרגות החוצות אותה מהכרמל ועד העיר התחתית. בציר זה שתחילתו ברחוב יפה נוף (מדרגות גדרה) וסופו בכיכר פריז ייעשו עבודות טיפוח וגינון, והוא יהפוך לציר תיירותי ופתרון תחבורתי משלים (הליכה).
תל שקמונה – עיריית חיפה, רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים הכינו פרוגרמה לשיקום האתר, והעבודות בעיצומן.
מערת אליהו – באתר מתנהל שיקום בשיתוף משרדי ממשלה.

הגדלת מספר התיירים הנכנסים לחיפה ונפח הלינות בעיר. אורחי העיר: קבוצות תיירים מהארץ ומחו"ל ונוסעים עצמאים, סוכנים ויזמי תיירות.

הקמת מערך שיווק ויחסי ציבור, בין היתר באמצעות סוכני תיירות בארץ ובעולם ודרך פרסום ממומן וכתבות באמצעי התקשורת; הכנת התכנית באחריות עפת"ח.

יצירת תוכנת תיירות דיגיטלית שתאגד את המידע הרלוונטי לתייר בעיר: בתי מלון, כולל הזמנה, מסעדות ובתי קפה, אירועי תרבות וספורט, אירועים שנתיים (החג של החגים, פסטיבל הסרטים) סיורים, לינקים לבלוגרים. צוות עבודה החל באיסוף החומרים.

נספח יעדים למלונות

הטבלה שלהלן מציגה הערכה של מספר חדרי המלון שייבנו בעיר. היעד השנתי, החל ב-2025-2024, הוא כ-900 חדרי מלון בשנה.

 

אזור 

מספר חדרים

התחלת בנייה 

מספר חדרים שנתי

יעד לסיום 

1

מבואות חיפה*

650

2024

200 

2030

2

מש"א – חוף הים**

750

2027

200 

2032

3

בת גלים כולל בה"ד

600

2024

100 

2032

4

עיר תחתית 

450

2024

100 

2030

5

מרכז הכרמל יפה נוף

500

2024

100 

2030

6

הדר 

350

2025

50 

2030

7

קריית חיים*** 

1,400

2025

100 

2030

8

סטלה מאריס

300

2025

100 

2028

 

סך הכול

5,000

 

950  

 

עוד בתיירות